Sportsgren: Fodbold
Udbyder: Unibet
Dato: 12. november, 2015 20:45
Kamp: Norge - Ungarn
Spiltype: Resultat efter første halvleg
Udfald: 0-0 efter første halvleg
Odds: 2.45
Status: Tabt

Ungarn besøger Oslo i dette første playoff-opgør, og det er nordmændene, der går ind til kampen med det historiske overtag. Ikke siden 1981 har Ungarn fået point mod Norge. Norge deltog senest i en slutrunde i 2000, hvor Holland og Belgien var værter ved EM. Ungarn deltog senest ved VM i 1986 i Mexico. De kender hinanden godt, hvor begge lejre har givet udtryk for, at de er meget velforberedte, og at det er det absolut vigtigste element, når de går ind til disse afgørende kampe. Det er samtidig to hold, der har deres klare styrker i defensiven, og det vil sætte sit aftryk i en taktisk og afventende affære.

Ingen målmaskiner i dette opgør

Den norske trup ved EM 2000 havde en angrebskvartet, der havde scoret 43 mål i 107 landskampe (John Carew, Tore André Flo, Steffen Iversen og Ole Gunnar Solskjær). I denne trup har ikke én angriber lavet mere end ét landskampsmål. Bare det faktum at Alexander Tettey er topscorer for Norge i EM-kvalen er bemærkelsesværdigt. Lad os tage et kig på angriberne i den norske trup:

Alexander Søderlund: 22 landsholdskampe og ét mål (dog topscorer i Tippeligaen med 22 mål)

Marcus Pedersen: Syv landskampe og ét mål (dog brandvarm for Strømsgodset med 11 mål i 10 kampe)

Mohamed Elyounoussi: Tre landskampe og ingen scoringer (dog velspillende for Celtic i øjeblikket)

Veton Berisha: Ingen landskampe

Det er altså 107 landskampe og 43 mål, der er erstattet af 32 landskampe og to mål. I 2000 spillede angriberne i Valencia, Chelsea, Tottenham og Manchester United. I dag huserer spillerne i Rosenborg, Strømsgodset, Celtic og Greuther Fürth. I snit har de nuværende angribere otte landskampe og et halvt landskampsmål, hvor kvartetten for 15 år siden havde scoret 22 gange mere i snit og spillet tre gange så mange landskampe. Til Høgmos forsvar skal det dog siges, at han har valgt sine angribere ud fra deres præstationer på klubplan, men de mangler altså at vise deres værd på landsholdet.

Det er ikke en hemmelighed, at Norge har svært ved at score mål. I gruppespillet blev det til 13 scoringer i 10 kampe. Og faktisk scorede de ét mål mere på udebane. Det er således kun blevet til seks scoringer på eget græs i gruppespillet, men de har holdt fire clean sheets i seks kampe, hvor kun Bulgarien (1) og Italien (2) har formået at score. Det er heller ikke sådan, at holdet scorer mange mål, og derfor skal Norge være glade for deres stærke keeper og deres defensive styrke.

Norges landstræner Per-Mathias Høgmo har tilmed påpeget, at selvom reglen om udebanemål er forhadt af mange, så vil de arbejde ud fra den. Det er et uomtvisteligt faktum, at Norges mål tæller dobbelt både i ordinær tid og ekstratid, når Norge tager til Budapest for at afvikle returopgøret. Det er her, det hele bliver afgjort, og det er Norge fuldstændig indstillet på, hvorfor 0-0 er et fint scenarie at slutte med i Oslo.

Ungarn har også store scoringsproblemer. De lavede kun 11 mål i gruppespillet i deres 10 kampe (endda boostet gevaldigt af sidste kamp mod Grækenland, hvor Ungarn lavede tre kasser). Til gengæld lukkede de kun ni mål ind (tag igen højde for Grækenland-kampen).

Historien er den samme som den norske. Kvaliteten ligger i defensiven. Der er lagt et defensivt fundament under tidligere landstræner Pal Dardai, og det bygger den nuværende tyske landstræner Bernd Storck videre på, siden han tog over i juli 2015 efter at have stået for U/20-landsholdet.

Ungarn tabte kun en enkelt udekamp i gruppespillet, og det var den afsluttende vanvidskamp mod Grækenland, hvor ungarerne tabte 4-3. Det kan ganske sikkert fastslås, at det var en enlig svale med sådan en målrig kamp. De er ganske stærke til at forsvare sig både på ude- og hjemmebane. Det skyldes deres defensive udgangspunkt. De har ganske enkelt ikke de offensive profiler til at spille på en anden måde. Det gælder, selvom de spiller i Oslo, Budapest eller et helt tredje sted. Som det umiddelbart ser ud, bliver det Nemeth og Böde, der starter inde for Ungarn – måske endda kun én af dem. Hverken Nemeth eller Böde har mange landskampe, men de er ganske varme for deres respektive klubhold Sporting KC og Ferencvaros. Storck har også en anden varm angriber i Nikolic fra Legia, som bl.a. FC Midtjylland har stiftet bekendtskab med i Euro League. Ingen af dem har dog markeret sig særligt på landsholdet.

Playoff-kampene er i Ungarn udråbt som de vigtigste i spillernes liv. Det er længe siden, Ungarn har deltaget ved en slutrunde, og det skal der ikke gambles med. Forvent derfor Ungarn holder sig i deres comfort zone i starten af kampen – nemlig ved at forsvare sig benhårdt. Sammenholdt med Norges defensive tilgang, og deres synspunkt omkring at 0-0 er et godt resultat, så ser jeg gode chancer for at denne kamp står 0-0 i pausen.

Alternative spil til kampen: Man kan også forsøge sig med en mere forsigtig variant i form af under 2.5 mål eller begge hold scorer (nej). Især sidstnævnte er ganske fin til 1.65 hos Tipico.

EM-kval (første kamp)

Spilbar ned til 2.30